MERİÇ DELTASI ULUSAL ÖNEME HAİZ SULAK ALANI
Sulak Alan Sınıfı / Tescil Tarihi
Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan / 19.03.2020
Alanın Büyüklüğü (ha)
Tampon bölgesi ile birlikte 29.046 ha alan kaplar. Karasal Sulak Alan (Büyük Gala Gölü, Küçük Gala Gölü ve Pamuklu Gölünü bulundurur).
Alanın Genel Konumu
Meriç Deltası Sulak Alanı Enez ve İpsala sınırları içerisinde bulunmaktadır. Enez Lagünleri, Büyük Gala Gölü, Küçük Gala Gölü, Pamuklu Gölü ve Sığırcı gölleri sulak alan ekosistemini oluşturur.
Fiziksel Özellikleri
Bulgaristan'da Rila Dağı'ndan (2925 m) doğan Meriç Nehri; Tunca, Arda ve Ergene gibi büyük yan kolları içerisine aldıktan sonra İpsala'nın kuzeyinden itibaren geniş bir yatakta akmaya başlar. Meriç-Ergene kavşak noktasından itibaren başlayan bu geniş yatak, aynı zamanda Aşağı Meriç Taşkın Ovasının da başladığı yerdir. Bu noktadan itibaren taşkın ovası geniş bir alana yayılır ve güneyde Hisarlıdağ volkanik kütlesi tarafından çevrilerek kabaca bir dikdörtgen biçiminde uzanır. Meriç Deltası Sulak Alanında bulunan Gala, Pamuklu ve Sığırcı gölleri de Meriç Nehrinin yatak değiştirerek depoladığı alüvyonların hazırladığı bir ortamın ürünüdür. Meriç Deltası sadece Türkiye sınırları içerisinde yer almamakta, hatta Türkiye sınırları içerisinde kalan kesiminden çok daha büyük bir alanı Yunanistan sınırları içerisinde kalmaktadır. Bu nedenle de Meriç Deltası bir sınır aşan ekosistem özelliğindedir.
Mülkiyet Durumu
Tarım arazisi, orman arazisi, mera, özel mülkiyetler, hazine taşınmazları bulunmaktadır.
Koruma Durumu
Meriç Deltası sulak alanı içerisinde Gala Gölü Milli Parkını ve doğal sit alanlarını barındırmaktadır. / Sulak Alan Yönetim Planı ; Gala Gölü Milli Parkı UDGP ve doğal sit alanları (1. ve 2. derece doğal sit alanları) bulunmaktadır.
Mevcut Arazi Kullanımı
Toplam 27.490 ha alan kaplayan Meriç Deltası ve Tampon Bölgesinde arazi kullanımı incelendiğinde ilk sırada % 38,2 oranla (10.506 ha) çeltik tarlaları yer alır. Sulak alanlar % 17,2 (4.732 ha), ormanlar % 8,1 (2.251 ha), meralar % 4,5 (1.245 ha), kumullar % 0,3 (95 ha) alan kaplar. Yerleşim alanları ise % 1,1 (314 ha) alan kaplar.
Alanın Ekolojik Özellikleri
Meriç Deltası Sulak Alanında 586 bitki taksonu ve 517 hayvan taksonu olmak üzere toplam 1103 canlı türüne ev sahipliği yapar. 25.000'den fazla su kuşu barındırır. Alan Kumul; Sucul; Mera-Çalı ve Orman orman olmak üzere 4 vejatasyonu barınıdırır.
Biyolojik Çeşitlilik Envanter Çalışmaları Kapsamında İzlenecek Türler
Yer Yediuyuru (Myomimus roachi)
Ekolojik Faaliyetler
Balıkçılık , Tarım ve Ekoturizm
Rekreasyon ve Ekoturizm Yatırımları
Meriç Deltası Sulak alanı sınırları içerisinde bulunan Gala Gölü Milli Parkı özellikle kuş faunası yönüyle tabiat turizm potensiyeli yüksektir. Enez kumulları kısmında deniz turizmi yoğun olarak görülmektedir. Proje Trakya Kalkınma Ajansı Ortaklığıyla Gala Gölü Milli Parkı Çevre Düzenlemesi, ziyaretçi merkezi, kuş gözlem kulesi, manzara seyir teras noktası ve tur güzergahı yapılmıştır. Su Kaynakları Yönetimi ve Göl Hidrolojik Modeli Kurulması Çalışması Projesi gerçekleştirilmişir.
Bilimsel Faaliyetler
Bakanlığımızca her yıl Kış Ortası Su Kuşu Sayımları yapılmaktadır. Edirne Şube Müdürlüğü tarafından Gala Gölü Milli Parkı UDGP kapsamında izleme çalışmaları (tür ve habitat düzeyinde) yapılmaktadır. Yer Yediuyuru (Myomimus roachi) Tür Koruma Eylem planı kapsamında tür izleme çalışmaları yapılmaktadır. Edirne ilinde 2014 yılında tamamlanan Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Projesi kapsamında tür ve habitat izleme çalışmaları yapılmaktadır.
Sosyo Kültürel Değerler
Özellikle yılan balığı avcılığı görülmektedir. Meriç Deltası tarihi değerlere ev sahipliği yapar. Meriç Deltası'nda bulunan Enez ilçesi tarih açısından önemli bir yere sahiptir. Enez ilçesinde yer alan arkeolojik kalıntılar, Trak kültürünü yansıtan Tümülüsler ve Enez Kalesi önemli kültürel değerlerdir.