Tarım ve Orman Bakanlığı (Bakanlık) Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 12-13 Aralık 2024 tarihlerinde Deniz Kaplumbağaları Çalıştayı ve Bilim Komisyonu Toplantısı düzenleniyor. Çalıştayda deniz kaplumbağaları ile ilgili araştırma, izleme, eğitim ve rehabilitasyon çalışmaları ele alınırken, kaplumbağaların yuvalama alanlarında karşılaşılan zorluklar ve bu sorunlara bilimsel çözümler üzerine yapılması gerekenler tartışılıyor.
İlgili kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, İstanbul Akvaryumu ve gönüllü kuruluşlardan katılımcıların sürdürdüğü çalıştayda, ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler (Bern, Barselona ve CITES) ve ulusal mevzuatımız (Kara Avcılığı Kanunu, Çevre Kanunu, Su Ürünleri Kanunu, 2009/10 Genelgesi) kapsamında deniz kaplumbağalarının korunmasına yönelik sürdürülen çabalar da gündeme gelmekte.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Bölge Müdürümüz Sayın Fahrettin ULU “Deniz kaplumbağalarının yaşam alanlarıyla ilgili paylaşılacak bilgilerin değerlendirilerek, rapor hazırlanacağını söyledi. Edirne Enez'de Caretta Caretta 2 yuvalama alanı tespit edildiğini Bu yuvaları, yaşam alanlarıyla ilgili komisyonumuza bildirdik. Belki de deniz kaplumbağalarının yaşam alanlarını bu bölgede daha yoğun konuşacağız. Bu nedenle bugün bize ev sahipliği yapan İstanbul Akvaryumunun özellikle bu konuyla ilgili komisyonunda yer alması yeni rehabilitasyon çalışmalarında önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz." dedi.
DKMP Genel Müdür Yardımcımız Paşa Enver BAYSA ise yaptığı konuşmada; Deniz Kaplumbağa’larının biyoçeşitlilikteki rolü ve Genel Müdürlüğümüzün bu konuda yaptığı çalışmalara vurgu yaparak, “Deniz kaplumbağalarının korunması amacıyla yaptığı çalışmalar neticesinde, 20 önemli yuvalama alanı belirlenmiştir. Bu alanların 14'ü Bakanlığımızca korunmakta, geri kalan 6 alan ise Özel Çevre Koruma Statüsünde olduğu için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile koordineli bir şekilde izlenmektedir. Bu alanlar Ekincik, Dalyan, Dalaman, Fethiye-Çalış kumsalı, Patara, Kale, Olympos-Çıralı, Kumluca, Tekirova, Belek, Kızılot, Demirtaş, Gazipaşa, Anamur, Alata, Göksu Deltası, Kazanlı, Akyatan, Yumurtalık ve Samandağ kumsallarıdır. Bakanlığımız, 2009 yılında yayımladığı genelge ile deniz kaplumbağalarının korunması hususunu resmi bir çerçeveye kavuşturmuştur. Bu doğrultuda, her yıl yuva tespiti, yumurtadan çıkan yavruların denize ulaşma oranları gibi çalışmaları düzenli olarak gerçekleştirmekteyiz. 2024 yılı itibarıyla, 20 önemli deniz kaplumbağası yuvalama kumsalında 568.904 adet Caretta caretta yavrusu ve 191.520 adet Chelonia mydas yavrusu toplamda ise 760.424 adet deniz kaplumbağası sahillerimizden uğurlanarak denizlerle buluşturuldu.” dedi.