T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü Kutlu Olsun

Yayın Tarihi : 4.10.2022
Hayvan dostları ilk kez İngiltere'de 1822 yılında; hayvanları korumak, insanların hayvanlara iyi davranmalarını, daha iyi koşullarda beslenme ve korunmasını sağlamak amacıyla Hayvanları Koruma Birliği'ni kurmuşlardır. Aynı amaçla dernekler birleşerek Hollanda'nın başkenti Lahey'de Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu'nu oluşturmuşlardır. 1931 yılında Floransa'da toplanan bu kuruluş tarafından dünya üzerinde yok olma tehdidi altında bulunan hayvan türlerine dikkat çekmek üzere 4 Ekim Gününü hatırlatmak yönünde Hayvanları Koruma Günü ilan edilmiştir. Dünyada kendi haklarını savunamayacak durumda olan bu canlıların insanlığın bir gereği olarak haklarının güvence altına alınması amacıyla çeşitli kanuni düzenlemeler getirilerek kurumsal yapılar oluşturulmuştur.

15 Ekim 1978 tarihinde UNESCO tarafından Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi kabul edilmiş, beyanname ilkelerine uygun olarak ülkeler tarafından çeşitli mevzuatlar çıkarılmıştır.

Ülkemizde, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu 1 Temmuz 2004 tarihinde yürürlüğe girmiş, akabinde Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği ile Deney Hayvanları ve Hayvanat Bahçeleri Hakkında Yönetmelikler hazırlanarak Bakanlığımızın uyguladığı mevzuata dahil edilmiştir. 2021 yılında Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanununda değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında bazı hayvan hakkı ihlallerine yönelik olarak daha caydırıcı nitelikteki adli cezalar getirilmiştir.

5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında yerel yönetimlere ve belediyelere çok önemli yükümlülükler verilmiştir. Aynı zamanda yasada yapılan değişikliklerle vatandaşlarımıza sokak hayvanlarını sahiplenme konusunda önemli sorumluluklar yüklenmiştir. Diğer taraftan Türk ceza kanununda değişiklik yapılmasına dair hayvanları koruma kanunu ile bu hayvanlar mal kapsamından çıkarılarak can kapsamına alınmıştır.

13. yüzyılda serçe ve güvercin gibi kuşlar için Anadolu topraklarında kuşların beslenmesi, barınması ve su içebilmesi için kuş evleri mimarimizde yer almıştır. Kuş evlerinin mimaride yer alması Türk geleneklerindendir. Yine 19. Yüzyılda ecdadımız tarafından göç yolunda bitkin düşen göçmen kuşlar için başta leylek olmak üzere, kuşların tedavi edilmesi amacıyla Bursa’da Gurabahane-i Laklakan hastanesi açılmıştır.
 
Bölge Müdürlüğümüze bağlı Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul, Sakarya, Kocaeli’deki ‘Sokak Hayvanları Rehabilitasyon’ çalışmalarında bugüne kadar 178.050 hayvana aşılama, 133.361 hayvanı kısırlaştırma işlemi gerçekleştirilmiştir. Sokak Hayvanlarından 1446 Hayvan sahiplendirilmiştir. Binlerce su ve mama kapları ile kedi, köpek evleri dağıtılmıştır.

Bölge Müdürlüğümüzce Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Sakarya’daki farklı etkinliklerle ‘4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’ bugünde kutlandı.

İstanbul, Polonezköy’de saat: 11:00 da başladı. Öğrencilere Polonezköy Yaban Hayatı Eğitim Merkezi’nde yaban hayatı ve biyoçeşitlilik eğitimi verildi. Üretim istasyonundaki sülünler ile karacalar öğrenciler tarafından gözlemlendi. İstanbul’daki etkinlikte tedavisi tamamlanan yırtıcı kuşlar doğaya salındı. Öğrencilere su ve mama kapları, hediyeler dağıtıldı.

Tekirdağ’da okul bahçesine stand kurularak kamu kurumları işbirliğiyle birlikte ilköğretim öğrencilerine şiir, resim, tiyatro etkinlikleri gerçekleştirildi. Jandarma Eğitim Köpekleriyle gösteriler düzenlendi.  Sokak hayvanları için mama ve su kabı dağıtıldı.

Kocaeli, Kandıra Seyrek Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında doğa eğitimi verildi. Marka Ajansının teknik desteğiyle kabul edilen ‘Seyrek Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında Kuş Gözlemi Öğreniyorum’ projesinde ilköğretim 4 sınıf öğrencileriyle kuş gözlemi etkinliği yapıldı. İzmit ilçesinde sokak hayvanları besleme odaklarına mama bırakıldı.

Edirne, Keşan’da ‘Evcil Hayvan Yaşam Parkı’ açılışına katılım sağlandı.

Sakarya’da ‘Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin lansman törenlerine katılım sağlandı.
Kırklareli’de, Kırklareli Belediyesi Geçici Bakimevinde düzenlenen etkinlikte kurumumuz hayvanseverler ve öğrencilerle birlikte biraradaydı. Afiş ile broşür dağıtıldı.

Bölge Müdürlüğümüzde her yıl binlerce yırtıcı ve göçmen kuş tedavisi tamamlandıktan sonra doğaya salınıyor. Memelilerden karaca, tilki, kurt, ayının tedavileri yapılıyor.

Bu dünya hepimizin ortak yaşam alanı, hayvanları korumamız ve gözetmemiz gerektiğini bir kez daha hep birlikte hatırlayarak, 4 Ekim Hayvanları Koruma Gününü, can-ı gönülden kutluyorum.       
                                                                                                                                                                          Fahrettin ULU
                                                                                                                                                                           1. Bölge Müdürü