T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü

Yayın Tarihi : 1.02.2021
2 ŞUBAT DÜNYA SULAK ALANLAR GÜNÜ
“Dünya Sulak Alanlar Günü” sulak alanların önemi, korunması ve akılcı kullanımı konusunda kamuoyu bilincinin oluşturulması maksadıyla 1997 yılından bu yana her yıl 2 Şubat tarihinde kutlanmaktadır.
Ülkemizde dâhil olmak üzere, Ramsar Sözleşmesine üye 171 ülkede her yıl kutlanan ve sulak alanların bir işlevinin tema olarak kullanıldığı etkinlikler yapılır.
2021 yılının teması “Su, Sulak Alanlar ve Hayat Birbirinden Ayrılamazlar” olarak belirlenmiştir.

Tarih boyunca insan toplulukları, uygarlıklarını nehir vadileri ve taşkın düzlüklerine kurmuş; yaşamları sulak alanlarla iç içe olmuştur.

Her yıl yenilenen verimli taşkın ovalarda tarım ve hayvancılık yapılmış, sazından, balığına ve kuşuna kadar sulak alanların sağladığı olanaklarla medeniyetler geliştirilmiştir.
“Sulak Alan”; Karasal, kıyısal ve denizsel yaşam alanının bir arada olduğu ekosistemdir.

Yeryüzünün yağmur ormanlarından sonra en zengin ve en üretken ekosistemidir. İklim üzerinde olumlu etki yaratır.

Sulak alanlar, yeryüzündeki tatlı suyun birçoğunu bünyesinde tutar. Ayrıca içerisinde bulunan canlı türleri ile suyu filtre ederek temiz su sağlar. Tortu ve zehirli maddeleri alıkoyarak sediment ve erozyon kontrolü sağlar; yeraltı sularını beslediği için sel sularını depolar ve taşkını kontrol altında tutar.

 Su kuşlarına ve diğer su canlılarına yuvadır.

Balıkçılık, tarım, hayvancılık, saz üretimi, tuz üretimi, ekoturizm, sosyal aktivite, ulaşım olanaklarıyla bölge ve ülke ekonomisine önemli katkıda bulunurlar. Sulak alanlardan sağlanan balık, pirinç, vb. kaynaklar bütün canlılar için yaşam kaynağıdır. Bu nedenle su, sulak alanlar ve hayat birbirinden ayrılamaz.

Su ve toprak kaynaklarının kullanımında teknoloji, ekonomi ve çevre konusunda bir dengenin kurulması gerekmektedir.

Sulak Alanlar ve korunan alanlardaki var olan ekolojik karakterin gelecek nesillere de sürdürülebilir şekilde, akılcı kullanımı Bölge Müdürlüğümüzün en önemli misyonudur.

Bölgemizde Meriç Deltası (Edirne) ve Acarlar Longozu (Sakarya) Ramsar Kriterlerini taşıyan Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan olarak; Büyük Akgöl (Sakarya), Küçük Akgöl (Sakarya) ve Keremali (Sakarya) gölleri Mahalli Öneme Haiz Sulak Alan olarak tescil edilmiştir. Bölgemizdeki bu tescilli sulak alanların büyüklüğü 49.906 ha olup; bu alanları daha da arttırmak amacıyla farklı illerimizde 35.000 ha’lık sulak alanı planlamış bulunmaktayız. 

Bu çalışmalarda bizleri destekleyen bütün kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve halkımıza destekleri için teşekkür ediyoruz.

2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü’nün ülkemizin sulak alanları için hayırlara vesile olmasını diliyoruz.
 
                                                                                       Fahrettin ULU
                                                                                         1. Bölge Müdürü