T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

Tekirdağ'da 54 Yavru Leylek Halkalandı

Yayın Tarihi : 28.06.2024

​Türkiye; Avrupa, Asya ve Afrika kıtaları arasında göç eden kuşlar için köprü oluşturmasının yanı sıra, dünyanın iki büyük kuş göç yolu üzerinde bulunması ve 400'ü aşkın göçmen türü için barındırma, beslenme ve üreme alanı açısından büyük öneme sahip bir konumdadır. Özellikle kültürel olarak özel bir anlam ifade eden Leyleklerin (Ciconia ciconia) bir çoğu ilkbaharda üremek için ülkemize, sonbaharda ise ülkemizin güneyindeki kışlama alanlarına ulaşmak amacıyla ülkemiz üzerinden güneye göç etmektedir.

Bu bağlamda, Bölge Müdürlüğümüze bağlı, Tekirdağ İl Şube Müdürlüğümüz sorumluluk sahasında bulunan Tekirdağ ili, Hayrabolu ilçesi, Karakavak ve Kadriye köylerinde üremek amacıyla ülkemize gelen leyleklerin yavrularının, Akibeti, Göç Takibi, Popülasyon Dinamikleri, Üreme Başarısı, Hastalık ve Sağlık Hizmetleri ve Leyleklerin Yaşam Süreleri gibi konularda verilerin elde edilmesi amacıyla Sinop Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Evrim SÖNMEZ, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Arif Cemal ÖZSEMİR, TREDAŞ ekipleri ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 1. Bölge Müdürlüğü personelinin ortak çalışmaları ile leylek yavruları halkalanmış ve hastalık ve sağlık durumları konusunda tespitlerin yapılabilmesi amacıyla gerekli tetkikler yapılmıştır. Ayrıca Karakavak ve Kadriye köylerimizdeki vatandaşlarımızın halkalama çalışmalara verdiği önem ve destek, çalışmalarımızın sağlıklı bir şekilde tamamlanmasına yardımcı olmuştur.

Çalışmalarımız boyunca 54 adet yavru leylek halkalanmış olup, yuvalardaki ip, plastik atık ve poşet vb. gibi materyallerin yuvaların yapımındaki yüksek oranı, insanların leylekler üzerindeki olumsuz etkisini ortaya çıkarmıştır.

Bu kapsamda sürekli veri elde edebilmek ve çalışmaların başarısını gözlemleyebilmek amacıyla halkalama çalışmalarımız önümüzdeki senelerde devam edecektir.

Haberin videosu için;

​​https://www.youtube.com/watch?v=_W_stMTl1Z8&t=38s

​